A slider megnyitásához kattintson ide!

1. Az év fája 2020

Ismeretterjesztő sorozatunk első részében az "év fája" választásokról adunk rövid áttekintést.
1. Az év fája 2020

Magyarországon két különböző "versenyt" is szerveznek az év fája címért. Az egyiken fafajokra, míg a másikon önálló faegyedekre lehet szavazni. A versenyekben közös, hogy mindegyik szeretné felhívni a figyelmet a fák nélkülözhetetlen fontosságára.

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében 2020-ban a kecskefűzre, a rezgő nyárra és a tatár juharra lehetett voksolni. Közülük a felső képen látható tatár juhar került ki győztesen.

Egyesek szerint a tatár elnevezés nem is olyan véletlen, hiszen ha megvizsgáljuk a tatárjuhar elterjedését, rögtön szembetűnik, hogy Kelet-Szibériától nyugatra az osztrák–magyar határig húzódik. Pont azon az útvonalon, amerre a tatár nép eljutott a Kárpát-medencéig.

A tatárjuhar egy viszonylag alacsony, cserjeméretű fa, Lassú növekedésű, azonban akár 250-300 évet is elélhet. Törzse szabálytalan, görbe, szerteágazó lombkoronája sűrű. Hazánkban erdészeti szempontból nem jelentős, faipari feldolgozásra alkalmatlan, faanyagát legfeljebb tűzifának használjuk. Ellenben mutatós őszi lombozata miatt egyre keresettebb, főként metszett díszsövényként találkozhatunk vele. Jól tűri a hőmérséklet ingadozásait és bírja a tartós szárazságot.
Magyarországon természetes körülmények között főleg a peremterületeken- alföldek és hegységek találkozásánál - fordul elő.

 

Az Ökotárs Alapítvány szervezésében indított év fája versenyre bárki nevezhetett fát, facsoportot, amely számára különleges, érdekes történettel rendelkezik, esetlegesen helyi jelentőséggel bír. Az első helyezett a nemzetközi Év Fája versenyen is indul, emellett egy speciális kezelésre feljogosító utalványt nyert. 2020-ban ezen a versenyen a mélykúti júdásfa győzött.

A júdásfa alapvetően egy gyorsan növő közepes termetű lombhullató fa. Levelei kerekdedek, apró, bíborszínű pillangós virágai tavasszal lombfakadás előtt virágoznak. Különlegessége  figyelemre méltó, hiszen a kis virágocskák közvetlenül a fa törzsén és ágain tömegesen jelentkeznek, beborítva a teljes faegyedet. Ezt a jelenséget kauliflóriának nevezik.

 

A néphiedelem szerint a júdásfa virágai Jézus Krisztus vérét jelképezik, a lapos magvai pedig a júdáspénzre utalnak. Ezen kívül bizonyos források szerint Júdás Jézus Krisztus elárulása miatt egy ilyen fára akasztotta fel magát.

A mélykúti júdásfát az1761-ben épült templomnál szolgáló Ferences rendi szerzetesek ültették az akkor új építésű templom északi oldalán, ami nem mellesleg a mai Mélykút pontos mértani középpontjában van. Tavaszi virágzását minden arra járó örömmel megcsodálhatja.

« visszalépéshez kattintson! Közzétéve: 2020. november 14.
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő

Kíméletes közelítés
Kíméletes közelítés
Széchenyi 2020