Erdősítés támogatása (mezőgazdasági és nem mezőgazdasági földterületen végrehajtott telepítések)

Erdősítés támogatásának igénybevételét javasoljuk Önnek, ha tulajdonosként, vagy jogszerű földhasználóként olyan földterülete van, amelynek mezőgazdasági vagy egyéb hasznosítása a gyengébb talajadottságok, az állandó vadkárosítás, vagy a nehéz megközelítés és művelés miatt nem gazdaságos. 
 
Ebben az esetben racionális alternatíva, ha a területen erdőt telepít, amellyel természetszerűbb életközösséget hoz létre, és tervezhetőbb gazdasági haszonhoz, vagy faanyaghoz jut. Mindezek mellett ökológiai, tájesztétikai és nem utolsó sorban emocionális okokból is jó erdőt telepíteni.
 
Erdőtelepítés esetén támogatás vehető igénybe:
 • az elsőkivitelhez (terület- és talajelőkészítés, ültetés, stb.) /1709 – 2789 eurónak megfelelő forint összeg hektáronként/,
 • ápoláshoz /1144 – 3168 eurónak megfelelő forint összeg hektáronként/,
 • az erdőtelepítés miatti jövedelem-kiesés pótlásához /174 eurónak megfelelő forint összeg hektáronként és évenként/,
 • kiegészítő intézkedésként
  • kerítés /5,8 eurónak megfelelő forint összeg méterenként/,
  • villanypásztor /4,8 eurónak megfelelő forint összeg méterenként/,
  • padka /0,13 eurónak megfelelő forint összeg méterenként/,
  • erdőszegély kialakítására /1,5 eurónak megfelelő forint összeg méterenként/,
  • mikorhizzált csemete telepítéséhez /6 eurónak megfelelő forint összeg darabonként/. 
Lehetőség van akáccal vagy nemesnyárral ipari célú faültetvény telepítésére is, amely esetben az elsőkivitel (1640 illetve 2216 eurónak megfelelő forint összeg hektáronként) mellett a kerítés, vagy a villanypásztor létesítése támogatott.
 
A vissza nem térítendő támogatások az adott munkaműveletek költségeit akár teljes egészében fedezik. Erdő telepítésével – az elérhető gazdasági hasznon túl – Ön jelentősen hozzájárul környezete ökológiai stabilitásához, a biodiverzitás növeléséhez.
 
A kizárólag elektronikus úton benyújtható támogatási kérelem beadására 2016. július 20. és 2019. június 30. között folyamatosan van lehetőség, ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra: 2016. augusztus 15., 2016. október 31., 2017. június 30., 2017. október 31., 2018. április 30.,  2018. július 30., 2018. december 31., 2019. március 31. és 2019. június 30.
 
Amennyiben e rövid ismertetővel felkeltettük érdeklődését, akkor a támogatás mértékével, a kérelem elektronikus úton történő benyújtásával, annak elbírálásával, a támogatás igénybevételének feltételeivel, a kötelezettségek vállalásával, az ellenőrzéssel és az egyéb részletekkel kapcsolatban keressen fel minket a honlapon feltüntetett elérhetőségeinken (www.fapiac.hu/Kapcsolat).
« visszalépéshez kattintson! Közzétéve: 2016. május 20.
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő
Talajvédelmi rendeltetésű, Natura 2000-es erdő

Kíméletes közelítés
Kíméletes közelítés